Home » Историја школе

Историја школе

Основна школа у Остружници основана је 16. јула 1805. године – Контрактом од стране кметова и кнежева-устаника убрзо после одржавања Прве парламентарне скупштине у Остружници, 1804. године.
Школа носи име по Вожду Првог српског устанка, Карађорђу, који је заједно са осталим војводама подржао оснивање ове школе. Школу у Остружници похађао је и његов старији син Алекса, као и деца осталих устаничких првака.
Прва школска зграда, пише Јоаким Вујић, подигнута је у периоду 1805 – 1813. године, друга 1814, а дограђивање исте вршено је 1826. године. Трећа школска зграда подигнута је 1903. године, а 1959. и 1962. године је постојећа зграда проширена.   Настава се одвија у две смене.
Школа се налази у центру насеља Остружница на 12 километара од Београда и на 16 километара од ушћа Саве у Дунав. Некада је била матична школа за сва оближња места.
Мрежом путева повезана је са следећим местима: Умком, Железником, Сремчицом и Великом Моштаницом. Градска линија аутобуса повезује веома разуђено насеље. Два главна пута, као и више локалних, спајају ово насеље са Београдом и Обреновцем – удаљеним 16 км.
Знамените граћевине у Остружници су: Црква Светог Николаја, задужбина Милоша Обреновића из прве пловине XIX века, и хан с краја XVIII века. Оба објекта су под заштитом Републичког завода за заштиту споменика.
Школске 2009/2010. године прослављено је 205.година постојања и рада школе пригодним програмом у „Галерији73“ на Чукарици и у „Дому културе“ у Остружници.

На основу испитивања Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања 2012. године, школа је уврштене у 50. најбољих школа у Србији.